01

Wat is het Grondstoffenbos?

Het Grondstoffenbos is dé plek waar kerstbomen een tweede leven krijgen als bruikbare grondstoffen. We stellen de grondstoffen beschikbaar voor ondernemers en inspireren hen. Daarnaast faciliteren en stimuleren we onderzoek met kerstbomen voor nieuwe toepassingen. Zo maken we stap voor stap de kerstboom steeds bruikbaarder en nuttiger.

02

Waarom bestaat het Grondstoffenbos?

Het doel van het Grondstoffenbos is om alle kerstbomen in NL een tweede leven te geven als grondstof. Onze droom is dat alle kerstbomen worden gebruikt als circulaire grondstof, in bijvoorbeeld biobased bouwmateriaal, plaatmateriaal, isolatiemateriaal. En het zo grote stomen van bestaande benodigde grondstoffen kan vervangen. Daarnaast hebben we als doel om mensen bewust te laten worden van hun omgang met de kerstboom als wegwerpproduct door aandacht en bewustwordingscampagnes die we om het Grondstoffenbos heen verspreiden. We willen een movement creëren waarin kerstboomeigenaren voortaan bewust en duurzaam omgaan met hun kerstboom en producenten de kerstboom kunnen gaan gebruiken als grondstof voor hun producties. Zo maken we de kerstboom stap voor stap steeds bruikbaarder. 

03

Waarom starten jullie met bodemverbeteraars en potgrond?

Met de bodemverbeteraars/potgrond willen we aandacht genereren voor het gemiste potentieel van de kerstboom. De bodem is waar de kerstboom vandaan komt, dus maken we de cirkel rond als deze daar weer van dienst kan zijn als voedingsbodem voor andere bomen en planten. Daarnaast zijn er nog veel meer toepassingen waar de kerstboom als grondstof voor kan dienen, maar daar hebben we partners bij nodig die ook de potentie hiervan inzien. Kan jij de kerstboom goed gebruiken of heb je een idee? Laat het ons weten!

04

Kan ik als gemeente nog meedoen?

Voor dit jaar hebben we genoeg bomen om ons doel voor 2023-2024 te halen, maar we hebben grote ambities voor aankomend jaar. Dus we horen graag van je als je ook mee wil doen!

05

Waar kan ik mijn Heilige Grond ophalen?

In de deelnemende gemeenten Leidschendam-Voorbug, Den Haag en Nissewaard, maken we het mogelijk om de compost op te halen. Op deze manier willen we stimuleren dat de kerstbomen weer terug komen waar ze zijn opgehaald. Hierin werken we samen met partners die ook werken aan een gezonde bodem en een link hebben met de natuur. Zodra de locaties definitief zijn worden ze op de website geplaatst en gemaild naar de mensen die Heilige Grond al hebben gekocht. Mocht je van ons bericht willen krijgen zodra de locaties bekend zijn? Mail ons dan even dan zetten we je op de mailinglist.

Den Haag
Locatie: wordt nog bekend gemaakt
Data en tijden: wordt nog bekend gemaakt

Nissewaard
Locatie: wordt nog bekend gemaakt
Data en tijden: wordt nog bekend gemaakt

Leidschendam-Voorburg
Locatie: wordt nog bekend gemaakt
Data en tijden: wordt nog bekend gemaakt

05

Waarom is het belangrijk dat het Grondstoffenbos bestaat?

Voor veel gemeenten is de stroom aan kerstbomen te klein en seizoensgebonden om er iets nuttigs mee te doen. Of ze weten niet precies wat er met hun kerstbomen gebeurt. Of ze hebben niet genoeg toepassingsmogelijkheden. Dit is precies wat wij willen faciliteren: grip krijgen op de stroom aan kerstbomen en zorgen dat er experiment plaatsvindt in de verwerking en het nuttig toepassen van de grondstoffen. 

06

Wanneer is de potgrond in 2024 beschikbaar?

We beginnen in februari 2024 met het omzetten van 30.000 kerstbomen naar Heilige potgrond. Deze bodemverbeteraar is in de start van de lente beschikbaar. Wil je meer info? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

07

Hoe wordt Heilige grond/Heilige potgrond gemaakt?

In samenwerking met een groenverwerker zijn de bomen volgens de richtlijnen van Keurcompost gecomposteerd. De kerstbomen worden gemengd met ander groenafval, voornamelijk grassoorten, waardoor er een mooie balans ontstaat in de bodemverbeteraar. Na de compostering wordt de bodemverbeteraar getest op kwaliteit. In samenwerking met Pokon wordt er een voedzame en veenvrije potgrond van gemaakt met de kerstboom als hoofdingediënt.

08

Ik wil graag kerstboommateriaal om mee te experimenteren, kan dat?

Dat kan! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

10

Wat zijn de kosten van een zak Heilige Grond?

De kosten van een zak van 40 liter zijn: €14,95.

09

Hoe zorg ik er voor dat mijn kerstboom wordt meegenomen in het project?

Je kunt je kerstboom in de gemeente Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Nissewaard inleveren. De inzameling verloopt via de gebruikelijke inzameling van de gemeente. Zie voor meer info de websites van de gemeenten of de linkjes op onze homepage.

12

Waar kan ik Heilige grond voor gebruiken?

Voor het verrijken van de bodem van:
- Sier- en moestuinen
- Planten- en bloembakken (binnen en buiten)
- Openbaar groen
- Voedselbossen

13

Hoeveel kerstbomen zitten er in 1 zak van 40 liter?

Door het gebruik van 1 zak (40 liter) Heilige Grond hergebruik je 15 kerstbomen!